Odesíláme i na Slovensko. V případě jakýchkoliv dotazů na zboží jsme k dispozici ve všední dny 8-15 na čísle +420 776 069 079

Vylodění spojeneckých vojsk v Normandii 6. června 1944 a příběh Johna P. Steela a Manuela "Joe" Jacksona

Vylodění spojenců v Normandii, známé jako D-Day, se uskutečnilo 6. června 1944 během druhé světové války. Byla to největší námořní invaze v historii, která zahrnovala síly Spojených států, Velké Británie, Kanady a dalších spojeneckých zemí. Cílem operace, nazvané Overlord, bylo osvobodit západní Evropu od nacistické nadvlády. Vojáci se vylodili na pěti plážích: Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. Invaze čelila silnému odporu německých obránců, avšak byla úspěšná a vedla k postupnému osvobození Francie. Tento den je považován za klíčový bod ve 2. světové válce, který přispěl k porážce nacistického Německa.

Unikátní fotografie z vylodění v Normandii

Příběh Johna P. Steela

Jedním z mnoha hrdinských příběhů z Dne D je příběh amerického vojína Johna P. Steela, výsadkáře z 82. výsadkové divize. Při vylodění v Normandii měl John za úkol seskočit s padákem za nepřátelskými liniemi, aby zabezpečil klíčové mosty a křižovatky. Avšak věci se nevyvíjely podle plánu. Během seskoku v noci 6. června 1944 byl Johnův letoun pod těžkou palbou a jeho padák se zachytil na věži kostela v malém městečku Sainte-Mère-Église. Zůstal tam viset, bezmocný a vystavený palbě. Němečtí vojáci na něj několikrát vystřelili, ale John předstíral mrtvého, což mu zachránilo život. Po několika hodinách ho zajali němečtí vojáci, avšak po krátké době se mu podařilo uprchnout a připojit se zpět ke své jednotce. 

John P. Steele se stal symbolem odvahy a vytrvalosti. Jeho příběh je připomínán každoročně při vzpomínkových akcích v Sainte-Mère-Église a jeho figurína visí na věži kostela jako pocta všem, kteří bojovali za svobodu během Dne D.

Kostel Sainte-Mère-Église v současnosti

"Joe" Jackson

Dalším příběhem ze dne D je příběh seržanta Manuela "Joe" Jacksona, který sloužil v 116. pěším pluku 29. pěší divize. Joe byl součástí první vlny útoku na pláži Omaha, kde čelil jedněm z nejtvrdších bojů během celého vylodění. Když se vyloďovací člun přiblížil ke břehu, Joe a jeho spolubojovníci byli pod intenzivní palbou německých kulometů a dělostřelectva. Mnoho vojáků bylo zasaženo už ve vodě nebo hned na pláži. Joe však neztratil odvahu a vedl svůj oddíl vpřed, navzdory chaosu a značným ztrátám.

Během postupu přes pláž našel Joe několik svých zraněných spolubojovníků. Bez ohledu na vlastní bezpečí se k nim vrhl a pomohl jim dostat se do krytu. Poté, co se dostali za překážky z ostnatého drátu, pokračovali dál pod těžkou palbou.

V průběhu dne Joe a jeho jednotka prolomili německou obranu a postoupili do vnitrozemí. Jeho odvaha a odhodlání byly klíčové pro úspěch mise. Navzdory strašlivým ztrátám na pláži Omaha se Joe a jeho spolubojovníci nevzdali a přispěli k úspěšnému otevření západní fronty.

Joe Jackson byl za své hrdinství a službu oceněn několika vyznamenáními, včetně Stříbrné hvězdy. Jeho příběh je připomínkou neuvěřitelné odvahy a obětavosti, které vojáci během Dne D projevili.

Manuel "Joe" Jackson zemřel ve věku 95 let. Čest jeho památce.

Příběhy hrdinů jako John P. Steele a Manuel "Joe" Jackson jsou jen zlomkem odvahy a obětavosti, kterou američtí vojáci prokázali. Díky jejich nezdolné vůli a odhodlání, byla dosažena vítězství, která změnila běh dějin. Děkujeme všem americkým hrdinům, kteří se podíleli na tomto historickém dni. Jejich oběti nikdy nezapomeneme a jejich odkaz bude navždy žít v našich srdcích.