Ruger Mark IV verze 4,5 mm na diabolky

Proč je pořád Ruger Mark IV verze 4,5 mm na diabolky (5.8406) tak oblíbená? Tato zbraň se řadí k těm nejprodávanějším ve své kategorii. Pojďme se na ni podívat trochu blíže a říci si o ní vše, co nás bude zajímat.

Zbraň nám výrobce zabalil, jak už je u Umarexu zvykem, do hezké, pevné, kartonové krabičky s potiskem.

Jako příslušenství není potřeba ani nic hledat, protože k jejímu provozu toho moc nepotřebujete. Jedná se na první pohled o velice dobře zpracovanou, krátkou vzduchovku (274mm), která je přesnou replikou ostré zbraně ráže .22. Alespoň tedy co do vzhledu. Zásadní rozdíl je ve zlamovací hlavni, kterou zbraň natahujeme a pak samozřejmě absencí zásobníku na 10 ran, který nalezneme také jen u ostré zbraně. Tato vzduchovka se velice příjemně drží a při své hmotnosti 625 g s ní zvládne střílet i mladší dorost, samozřejmě s patřičným dohledem.

Nízké hmotnosti vděčí tato vzduchovka polymeru, kterým je potažena i hlaveň, čímž je usnadněno natahování pružiny a povrch zbraně ja na dotyk příjemný.

Hlaveň zbraně je drážkovaná, je tedy určena pouze ke střílení diabolek. Jak již uvádíme výše, zbraň nemá zásobník, tudíž funguje jako klasická zlamovací vzduchovka na jednu diabolku. Míření nám usnadňují světlovodná mířidla. Velice příjemnou přidanou hodnotou je automatická pojistka. Pokud zbraň natahujete odjištěnou, zbraň se automaticky zajistí. Tento prvek potěší zejména, pokud střílíte s mladším střelcem. Chod samotné spouště je velice plynulý a dobře se se zbraní střílí. Samotná pružina není předimenzovaná, takže sebou ani příliš necuká při výstřelu. 

Na zbrani bychom marně hledali lištu pro uchycení mířidel, nebo např. laseru, ale není to ani potřeba. Světlovodná mířidla na mušce a plně stavitelné hledí, jak výškově, tak stranově, nám umožní pohodlné míření.

Suma sumárum se jedná o velice zdařilou vzduchovku, která se vejde do každého batohu a s cenovkou pod dva tisíce korun je to perfektní volba. Doporučujeme čas od času použít filcové čištění hlavně.

Co se nám líbí:

  • nízká hmotnost
  • celkové zpracování
  • cena
  • automatická pojistka

Pokud by Vám nestačil textový popis, můžete si zbraň prohlédnout i v naší krátké prezentaci:

Stránky výrobce zde

Parametry zbraně:

Typ střeliva: olověné diabolo
Ráže: 4,5 mm / .177
Barva: černá
? Režim střelby: přebíjecí
Systém pohonu: Pružina-píst
Typ hlavně: drážkovaná
? Typ spouště: single action
Pojistka proti výstřelu: s pojistkou
Materiál pažby: plast
Energie: 3 J
Úsťová rychlost: 110 m/s

 

 

 

 

Všechna práva vyhrazena  ® Repliq.cz