Jak se pumpuje PCP vzduchovka PCP pumpou

Prvně si opravdu v rychlosti rozdělme samotné PCP vzduchovky:

Dělíme je na dva systémy pohonu PCP. Ten první se v kategorii nazývá prostě PCP a potřebujete pumpu nebo kompresor pro natlakování vzduchové láhve, případně další tlakovou láhev (většinou potápěčskou)

Vzduchovka Reximex Throne S 5,5mm - PCP poznáte bezpečně podle tlakové láhve. Některé mají lahví i více. 

Na druhou variantu v kategorii PCP vzduchovek, tedy Pump-PCP, na tu si vystačíte bez dalších zařízení a zbraň tlakujete většinou pákou na zbrani.

Vzduchová pistole Crosman 1377 American Classic 4,5mm je klasický příklad Pump-PCP kategorie.

Teď, když máme rozdělení ujasněno, pojďme se zaměřit na samotné pumpování naší PCP vzduchovky. 

V principu je to vlastně velice jednoduchý proces. Je ovšem nutno podotknout, že fyzicky náročný. Po vybalení samotné PCP pumpy si ji sestavíme. Povětšinou bývá u takovéto pumpy několik různých redukcí a rychlospojek. Nás zajímá hlavně plnící pin, který najdeme ve většině případů u Vaší nové vzduchovky přímo v základním balení. Takže máme pumpu a víme kterým pinem budeme plnit, to je základ. Není to žádná věda. Zkompletujeme pumpu a na opačný konec hadice našroubujeme plnící pin od výrobce vzduchovky.

Mezi tento pin a upevnění k hadici nedáváme žádná těsnění a pořádně jej pomocí klíčů dotáhneme. Opravdu je dotáhneme vší silou - je to důležité. Nyní si na naší pumpě uzavřeme upouštěcí ventil.

Zasuneme velice volně a opatrně plnící pin do zdířky ve zbrani. Dáváme si pozor, abychom nepoškodili těsnění na pinu, protože pak už nebudeme pumpovat, ale shánět nová těsnění. Ve chvíli, kdy nám pin do zdířky hezky zapadne, začínáme pumpovat. Několikrát zapumpujete a cítíte, že je vše ok, tlak jde do zbraně, alespoň nám to tak připadá. Do zbraně ještě ne. Zatím jen plníte a tlakujete hadici mezi kartuší zbraně a pumpou.

Jakmile se dostane tlak v hadici na dost vysokou hodnotu, přetlačí zpětný ventil v kartuši ve zbrani a okruh se otevře. Na manometru na pumpě rázem uvidíte aktuální hodnotu tlaku v kartuši (To stejné ukazuje i manometr na zbrani). Nyní již jen pumpujete, dokud nedosáhnete požadovaného tlaku. Jakmile dokončíme pumpování, upustíme tlak z hadice pomocí ventilu na PCP pumpě. Poté můžeme hadičku i s pinem opatrně opět vysunout. 

 

Na této pumpě Venox je upouštěcí ventil zlatý prvek v zadní části pumpy

Pokud se Vám stane, že vzduch při prvním pumpování neproudí do zbraně, ale všude kolem, je potřeba překontrolovat těsnění na pinu a utažení pinu k hadici. Pokud jste přesvědčeni, že je to v pořádku, zkuste pinem ve zbrani o milimetry posunovat směrem dovnitř, nebo ven.

Pokud vzduch proudí i nadále bokem, je to buď strhnuté těsnění na pinu, nebo jsou špatně utažené prvky na hadici.

Tlak v kartuši Vaší PCP vzduchovky klesl k nule a Váš tlak naopak stoupá? Pokud jste neuhlídali střelecké vášně a tlak v kartuši klesl k nule, často se dočtete, že je Vám pumpa k ničemu. Omyl. Postupujete úplně stejně jako v postupu výše, ale na zbrani musíte před pumpováním natáhnout a nechat otevřený závěr. Když pořádně zaberete, zpětný ventil tlak nakonec přemůže a pro příště si již dáte pozor a nenecháte tlak v kartuši klesnout pod 50 bar.

Repliq.cz