77. Výročí konce války

Přijďte se podívat!

Za několik týdnů opět připomeneme ukončení druhé světové války – poslední války v pravém slova smyslu, která v Evropě probíhala. Při této příležitosti bude o víkendu 7. a 8. května 2022 probíhat tradiční série vzpomínkových akcí v Brně a blízkém okolí.

Tak na sobotu (7. května) je připraven celodenní program v areálu Army Parku Ořechov (cca 20 km jihozápadně od Brna), který vyvrcholí dynamickou bojovou ukázkou.

V neděli se vzpomínkové aktivity přesunou do Brna. V 11 hodin na zdejším Ústředním hřbitově proběhne pietní akt za účasti historických jednotek. Od 13 hodin bude následovat ukázka bojové techniky na Náměstí svobody, doplněná výstavou dobových fotografií a pestrým doprovodným programem (viz přiložený leták).

Menší pietní akty se budou konat na dalších pohřebištích a před pomníky v katastru města.

V této pohnuté době věříme, že připomínkou konce nejstrašnějšího konfliktu v historii lidstva sdělíme všem, že válka se již nesmí opakovat, že ozbrojené násilí v jakémkoli koutě světa nesmí být podněcováno ani podporováno.

Na všechny akce Vás srdečně zvou pořadatelé: Spolek vojenské historie Renata (Dan Urbánek, major RKKA), KVH Osten Brno z. s., Army Park Ořechov u Brna.

Příjemné zážitky přeje Edgar Pachta, válečný dopisovatel a poručík Bulharské královské armády.