Odesíláme i na Slovensko. V případě jakýchkoliv dotazů na zboží jsme k dispozici ve všední dny 8-15 na čísle +420 776 069 079

Funkce blowback u vzduchových zbraní

Funkce blowback u vzduchových zbraní

Funkce blow back (česky zpětný ráz) u vzduchových zbraní je mechanismus, který simuluje chování skutečné střelné zbraně při výstřelu. Tento mechanismus se používá zejména u vzduchových pistolí a pušek, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly realističtější zážitek ze střelby. Funkce blow back přináší několik výhod a specifik, které jsou pro mnoho střelců atraktivní.

Princip funkce blow back

Mechanismus blow back funguje na principu využití části energie z výstřelu k pohybu závěru zbraně zpět a následnému návratu do původní polohy. Tento pohyb simuluje reálný zpětný ráz, který se vyskytuje u ostrých zbraní, a poskytuje tak realistický pocit střelby.

  1. Při výstřelu: Když je vystřelena diabolka nebo BB kulička, část plynů (obvykle CO2) se odvádí do mechanismu, který způsobuje pohyb závěru směrem vzad.
  2. Zpětný pohyb: Tento zpětný pohyb závěru napodobuje vyhození prázdné nábojnice a resetuje spoušťový mechanismus.
  3. Návrat do původní polohy: Po dosažení zadní pozice se závěr vrátí do původní přední pozice, připraven na další výstřel.

Výhody funkce blow back

  1. Realističnost: Blow back mechanismus přináší střelcům pocit, že používají skutečnou zbraň. Tento realistický pocit je důležitý zejména pro trénink a simulace, kde je důležité co nejvěrněji napodobit reálné podmínky střelby.
  2. Tréninkové účely: Pro profesionální i amatérské střelce je možnost trénovat s replikami zbraní, které se chovají podobně jako skutečné zbraně, velkou výhodou. Umožňuje to nácvik správné techniky střelby, držení zbraně a ovládání zpětného rázu.
  3. Zábava: Pro mnoho lidí je střelba s blow back vzduchovými zbraněmi jednoduše zábavnější. Přidaný pohyb a pocit zpětného rázu zvyšuje celkový zážitek a činí střelbu zajímavější.

Nevýhody a omezení

  1. Spotřeba plynu: Blow back mechanismus vyžaduje více energie, což znamená vyšší spotřebu CO2 nebo jiného plynu. To může znamenat častější výměnu plynových bombiček a vyšší provozní náklady.
  2. Složitější mechanismus: Přítomnost blow back mechanismu činí zbraň mechanicky složitější a může zvýšit riziko poruch nebo potřebu častější údržby.
  3. Mírný pokles výkonu: Protože část energie plynu je využívána pro pohyb závěru, může dojít k mírnému poklesu výkonu ve srovnání s vzduchovými zbraněmi bez blow back mechanismu.

Závěr

Funkce blow back u vzduchových zbraní představuje významný prvek, který zvyšuje realističnost a zážitek ze střelby. Ačkoliv přináší některé nevýhody, jako je vyšší spotřeba plynu CO2 a složitější údržbu, pro mnoho střelců převažují výhody v podobě autentického pocitu a lepšího tréninkového efektu. Pro ty, kdo hledají co nejvěrnější simulaci skutečné střelby, je blow back mechanismus neocenitelným prvkem.