Zachraňte vojína Ryana a repliky zbraní při natáčení

Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan) je válečný film z roku 1998, režírovaný Stevenem Spielbergem. Film získal mnoho ocenění, včetně pěti Oscarů, a je považován za jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. Příběh se odehrává během druhé světové války a je inspirován skutečnými událostmi, přičemž sleduje skupinu amerických vojáků, kteří mají za úkol zachránit jediného přeživšího bratra čtyř padlých vojáků.

Film začíná dramatickou rekonstrukcí vylodění v Normandii na Den D (6. června 1944), kde kapitán John Miller (Tom Hanks) a jeho jednotka čelí brutálnímu boji na pláži Omaha. Po tomto úvodu je Miller pověřen speciálním úkolem – najít a přivést domů vojína Jamese Ryana (Matt Damon), jehož tři bratři padli v boji. Kapitán Miller a jeho tým procházejí nepřátelským územím, aby splnili tento úkol a čelí mnoha nebezpečím.

Film je známý svou autentičností a realistickým zobrazením válečných scén, což zahrnuje také přesné použití zbraní z druhé světové války. Zde je přehled některých zbraní, které se ve filmu objevily:

  1. M1 Garand: Standardní pěchotní puška amerických sil během druhé světové války. Byla známá svou spolehlivostí a poloautomatickou střelbou, což dávalo americkým vojákům výhodu nad protivníky s opakovačkami.

  2. M1A1 Thompson: Známý jako „Tommy Gun“, tento samopal byl populární mezi americkými vojáky díky své vysoké kadenci a spolehlivosti v boji na krátkou vzdálenost.

  3. M1918 Browning Automatic Rifle (BAR): Těžká automatická puška používaná pro podporu pěchoty. Ve filmu ji používá desátník Upham (Jeremy Davies) a další členové týmu.

  4. Colt M1911: Standardní služební pistole amerických ozbrojených sil. Kapitán Miller (Tom Hanks) ji používá v několika scénách, včetně klíčového momentu na konci filmu.

  5. M1 Carbine: Lehčí a kompaktnější verze M1 Garand, často používaná důstojníky a specialisty, kteří potřebovali mobilitu.

  6. Browning M1919: Kulomet používaný americkou pěchotou. Tento těžký kulomet byl klíčový při obraně pozic.

  7. Bazooka: Protitanková zbraň, kterou američtí vojáci používali k ničení nepřátelských tanků a opevnění.

  8. MG42: Německý kulomet známý svou vysokou kadencí a smrtící účinností. Tento kulomet představuje vážnou hrozbu pro americké vojáky během boje. Nedostupná delaborovaná verze MG 42 lze dnes nahradit dostupnou variantou MG 34.

  9. Karabiner 98k: Standardní německá pěchotní puška.

  10. MP40: Německý samopal používaný v boji na krátkou vzdálenost. Ve filmu ho často používají němečtí vojáci v městských bojích.

Film Zachraňte vojína Ryana je oslavován nejen pro své dramatické a emocionální příběhy, ale také pro svou věrnost historickým událostem a přesné zobrazení vojenské taktiky a vybavení. Tento film zůstává významným dílem v rámci válečných filmů a vzdává hold odvaze a obětavosti těch, kteří bojovali ve druhé světové válce.